Nadýchaná focaccia

Nadýchaná focaccia z čerstvého droždia | sweetlifeofmimi.sk

Túžite po nadýchanom ceste plnom rozkošných bubliniek? Mám pre Vás recept na focacciu!

90 min

Ako som Vám pri recepte na kváskovú focacciu sľúbila, mám pre Vás aj rýchlejší recept s čerstvým droždím. Do tejto sa zahryznete do dvoch hodín od odváženia surovín. A to už stojí za skúšku, čo poviete?

Suroviny

Na cesto

375ghladkej pšeničnej múky
325mlvlažnej vody
14gdroždia
1,5 ČLsoli
štipkucukru

Na dokončenie

olej
soľ
cherry paradajky, olivy, parmezán, pečený cesnak, môžete použiť aj iné druhy syrov, slaninku, cibuľu, čokoľvek Vám napadne

Postup

  1. V troche teplej vody si rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a asi 1 ČL múky, vymiešame, aby sme nemali hrčky. Počkáme, kým začne droždie pracovať.
  2. Vo väčšej mise zmiešame zvyšok múky, soľ, drvené paradajky, bazalku a prilejeme vodu a na záver aj kvások. Vymiesime cesto (odporúčam to robiť stierkou, išlo to super) , miesime, až kým sa v ceste nezačnú vytvárať bublinky, snažíme sa dostať do cesta čo najviac vzduchu.
  3. Cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto „prelejeme” na olejom vymastený plech a s naolejovanými rukami porozťahujeme.
  4. Necháme kysnúť ešte 10-15 minút a následne do cesta vtláčame všetky suroviny podľa našej chuti. Môžeme nechať cesto aj bez ďalších surovín, povrch však treba v každom prípade posoliť, najlepšie hrubozrnnou soľou.
  5. Focacciu pečieme pri teplote 180°C cca 25-30 minút, keď bude upečená, bude vydávať dutý zvuk, keď na ňu zaklopkáme. Môžeme ju podávať k syrom, naplniť ako sendvič,...